De centrale banken verstevigden ook in 2014 hun goudpositie, en niet zo'n klein beetje: met een aankoop van bijna 500 ton stegen de goudreserves van de centrale banken met maar liefst 17% ten opzichte van het jaar voordien en werden alle records van de voorbije 50 jaar verbroken. In dit bedrag wordt bovendien geen rekening gehouden met de aankoop van de Chinese centrale bank. Naar aloude gewoonte houdt China dit cijfer geheim. Het land is echter een ware topaankoper van goud. Alle goudaankopen bij elkaar geteld, was 2014 wellicht het absolute recordjaar van de afgelopen eeuw.
Nog niet zo lang geleden zag het er helemaal anders uit. Decennialang verkochten de centrale banken en masse hun goudvoorraad. Tonnen goud werden verkocht, en er kwam amper wat binnen. Nauwelijks zes jaar geleden veranderde men het geweer van schouder en werd er massaal ingezet op het vergroten van de goudvoorraad. De verandering was meteen merkbaar: de centrale banken verkochten in 2010 slechts 94,5 ton goud, wat de kleinste hoeveelheid is in meer dan 10 jaar. Wat een ongelooflijke kentering op nauwelijks twee jaar tijd!
Het nieuwe aankooprecord is echter geen eindpunt. Volgens schattingen van de World Gold Council (WGC) zal de huidige trend zich dit jaar onverstoord verder zetten. De WGC voorspelt dat de centrale banken in 2015 minstens 400 ton goud zullen aankopen. Tot de grootste spelers behoren onder andere Rusland, dat vorig jaar goed was voor een aankoop van 173 ton goud (36% van het totaal), maar ook landen als Kazachstan en Irak staan bovenaan het lijstje. Beide landen kochten vorig jaar al 48 ton goud, en zijn erop gebrand hun goudpositie nog verder te versterken. Tenslotte is ook de rol van China nog lang niet uitgespeeld. Het Aziatische land zal ook in 2015 de daling van de yuan willen compenseren door de aankoop van goud - een gelijkaardig scenario als dat van Rusland en de roebel.
Een nieuw recordjaar of niet, vast staat in ieder geval dat goud ook in 2015 erg populair blijft, en de centrale banken zich maar al te goed bewust zijn van het belang van hun goudpositie.