Wist je dat de goudprijs deze eerste jaarhelft al 27 procent hoger scoort? Een glansprestatie die we niet zagen sinds 1980! Sommige experts spreken zelfs van een nieuwe goldrush.
En nee, dat is niet het gevolg van de Olympische Spelen. Want daar zijn de gouden medailles van ... zilver.
Waar komt die nieuwe aandacht voor goud dan wél vandaan? En wat zijn de gevolgen voor wie goud wil verkopen? Een stand van zaken.
Dat de goudprijs in 1980 door het dak ging, was geen toeval. De oliecrisis woedde volop. De Russen vielen Afghanistan binnen. En Iraanse studenten gijzelden 70 Amerikaanse staatsburgers.
Onzekere tijden dus. Dan is goud altijd in trek als veilige belegging. En doen mensen die goud verkopen – welja – gouden zaken.
Dat was 1980. En vandaag? Vergelijk zelf maar. Ook nu is onzekerheid troef. Het Verenigd Koninkrijk verlaat de EU. Het internationale klimaat is explosief. En ook de binnenlandse politiek is hier en daar instabiel – zelfs in de Verenigde Staten!
Dus wat doen grote beleggers? Je raadt het al: ze gaan goud hamsteren. Zelfs de centrale banken zijn gulzig naar het glanzende goedje. Terwijl ze er jaren voor kozen om hun goud net te verkópen.
Hoelang zal de goudprijs spectaculair blijven stijgen? Dat is koffiedik kijken. Want afhankelijk van duizend-en-een factoren. Maar voor een instorting hoef je niet te vrezen. De geschiedenis leert dat er niets zo stabiel is als de goudprijs.
Eén ding is zeker: goud verkopen is in onzekere tijden een fluitje van een cent. Want de markten staan erom te springen. Ook om ‘oud’ goud – zoals een horloge, een ring of ... een échte gouden medaille. Ontdek alvast hoe dat in zijn werk gaat.